En dag på Glada Ankan
På morgonen dyker barnen upp olika tider, från och med klockan 6 då förskolan öppnar. Pedagogerna tar emot barnen i hallen och för de barn som äter frukost på förskolan 7.30 serveras olika alternativ varje dag, så som havregrynsgröt, ägg, fil, smörgåsar eller mannagrynsgröt. De barn som kommer lite senare möts av olika aktiviteter som barnen själva har bestämt efter frukosten utifrån det material som finns. När alla barnen har kommit hålls ett morgonmöte i mindre grupper av pedagogerna. Här går vi igenom veckan och mer specifikt dagen, vilka som är på förskolan, vad det är för väder samt vad vi behöver ha på oss när vi går ut. När morgonmötet är slut och barnen har ätit frukt startar vi vår planerade undervisning. Det kan vara skapande, utflykt i vårt närområde eller andra aktiviteter som är kopplade till vårt gemensamma tema. Innan lunch, som är klockan 11, samlas barnen igen. Då sätter vi oss vid våra bord för att äta ekologisk hemlagad mat som vår husmor serverar. Efter maten lägger personalen de barn som ska sova ute på vår altan, där alla ligger tillsammans i egna sovsäckar. De barn som är vakna har efter lunchen en avslappnande stund då de i helgrupp eller i mindre grupper lyssnar till högläsning av en pedagog. Efter vilan har barnen gemensamma aktiviteter inomhus eller utomhus där de själva får styra vad de vill göra. Klockan 14 är det mellanmål, vilket serveras av personalen antingen utomhus eller inomhus och vad som serveras variera mellan dagarna. Efter mellanmålet fortsätter den fria leken där både barn och pedagoger är med och styr upp aktiviteter som alla kan delta i. Under tiden blir barnen hämtade vid olika tider fram till klockan 17, då förskolan stänger.
FAQ
Vilka öppettider har förskolan?
Förskolans nuvarande öppettider är 06.00 - 17.00. Barnen har rätt till omsorg när vårdnadshavare förvärvsarbetar, samt under körtiden till och från arbetet. När vårdandhavare är ledig är även barnet det.
Vilka vistelsetider gäller för barn till föräldralediga eller arbetssökande?
Barn till föräldralediga eller arbetssökande är välkomna att vara på förskolan måndag till fredag, 08.45-13.45. Barnet är ledigt på skollov, klämdagar samt dag innan röd dag.
Hur många arbetar på förskolan och vilken befattning har de?
Vår personalgrupp består i dagsläget av en rektor/förskollärare, en förskollärare/biträdande rektor, två barnskötare samt två fasta vikarier på 100 % var. I huset arbetar även en husmor som bland annat lagar ekologisk mat från grunden.
Hur stor är barngruppen?
Brukar ni ta er till platser utanför förskolans område, i så fall vart och hur ofta?
Just nu är 19 barn inskrivna på Glada Ankan och de är ofta indelade i tre mindre grupper. Äventyrarna, Upptäckarna och Utforskarna.
Minst en gång i veckan lämnar vi förskolan för att utforska vårt närområde. Då skogen är vår granne är vi ofta där. Vi inkluderar och nyttjar gärna utomhusmiljön när vi bedriver vår undervisning. Vi har även heldagsutflykter där all personal och alla barn tillsammans går iväg, dessa dagar lagas maten över öppen eld.
Hur arbetar ni med samverkan mellan hem och förskola?
Förskolan bedrivs som ett föräldrakooperativ vilket göra att föräldrar och personal arbetat tillsammans för att utveckla förskolan. Vi använder oss av förskoleappen TYRA. Här lägger vårdnadshavare in sitt barns vistelsetider på förskolan och anmäler frånvaro/ledighet, samt kommunicerar med personalen via anteckningar. Här kan vårdnadshavare även ta del av sitt barns dagar på förskolan genom att personalen lägger ut bilder och information, både kring den pedagogiska undervisningen och vad som kommer att hända framöver.